Rapport: Studiebesök vid Vattenfalls forskningslaboratorium 10/4 2025

Den 10 april besökte 12 personer Vattenfalls forskningsanläggning i Älvkarleby. Här bedrivs bl.a. forskning och utveckling för att begränsa skadeverkningarna på växt- och djurliv i anslutning till vatten- och vindkraftsanläggningar.

Vi guidades runt av två biologer/forskare som också är adjungerade till Lantbruksuniversitetet respektive Karlstad universitet. Forskningsresultaten publiceras öppet i vetenskapliga tidskrifter. Vi fick se hur man använder drönare för att inspektera svåråtkomliga vattentunnlar , bogsera ekolod över grunda forsområden och för att hänga upp” varningsflaggor” för fåglar på kraftledningar. I 3D-modeller över forsområden testas sedan effekten av olika flödesvolymer och behovet av styrande barriärer.

I en stor bassäng, kallad ”laxelleratorn” testas hur olika fiskarter kan hantera olika flödeshastigheter. Man arbetar med att bygga flytande öar som kan förankras i regleringszonen i kraftverksmagasin, så att växter kan slå rot här och fåglar häcka trots varierande vattennivåer. Olika modeller av fisktrappor testas för att se om de kan kan utformas täckta för att vara oberoende av vattennivån.

För att hindra fiskar att komma för nära turbinintag testar man barriärer av upprättstående cellplastpinnar som vibrerar i strömmen och avleder fisken mot fria passager på sidan av kraftverket. Cellplasten hoppas man kunna ersätta med mer naturnära cellulosapinnar. Avslutningsvis lyfte vi besökare fram den Nationella planen för moderna miljövillkor för vattenkraftverk som förhoppningsvis leder till att mera vatten leds på sidan av kraftverksdammarna och att fiskvandringsvägar öppnas.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.