PRESSMEDDELANDE: Ny kampanjfilm ska få Uppsala universitet att sluta avverka i naturreservat

Naturskyddsföreningen Uppsala släpper ny kampanj för att sprida information om den hotade skogen i naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Målet är att uppmana Uppsala universitet ska sluta avverka och istället skydda sin skog i reservatet.

Få vet att industriellt skogsbruk är tillåtet i större delen av Nåsten inom reservatet och att det är Uppsala universitet som ligger bakom större delen av det skogsbruk som bedrivs där idag, säger Adam Wallin, ordförande för Naturskyddsföreningen Uppsala. 

Trots att det är ett naturreservat är skogsbruk idag tillåtet enligt reservatsbeslutet. Uppsala kommun som också äger mycket skog i Nåsten har slutat bedriva skogsbruk i reservatet sedan länge. Universitetet vill däremot fortsätta bedriva skogsbruk i Nåsten på omkring 440 hektar. 

Nåsten kan inte behandlas som vilken skog som helst. Det är ett tätortsnära naturreservat med stora värden för både människor och biologisk mångfald. Det är dags att Uppsala universitet skyddar sin skog i reservatet en gång för alla, menar Adam Wallin.  

Naturreservatet Hågadalen-Nåsten bildades 1998 för att säkra områdets höga natur- och rekreationsvärden. Under våren 2021 stoppades universitetets planerade avverkning i reservatet efter omfattande protester. 

Läs mer om hur Nåsten och skogen kan skyddas: 

https://www.skyddanasten.nu/

Kontaktuppgifter

 

Adam Wallin

uppsala.krets@naturskyddsforeningen.se

 

Barbara Kühn

bkuehn@gmx.ch 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.